fbpx

(lees verder onder de afbeelding)

Krapte op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is al jarenlang krap, en ondanks dat deze realiteit steeds weer wordt bevestigd, lijkt er weinig te veranderen in hoe werkgevers zich gedragen. Dit is een kerninzicht uit een recent artikel in De Tijd van 14 juni 2024 met hr-expert Roland Grootenboer op de voorgrond. In zijn carrière heeft hij zowel de kant van de werknemer als die van de werkgever ervaren, en zijn observaties bieden waardevolle lessen voor beide partijen.

Lees het volledige artikel hier.

De macht van informatie: onevenwicht in arbeidsrelaties

Een belangrijke observatie van Grootenboer is het informatie-onevenwicht tussen werkgevers en werknemers. Werkgevers beschikken vaak over meer gegevens, zoals salarisinformatie van andere werknemers en het aantal sollicitanten voor een bepaalde functie. Dit onevenwicht stelt hen in staat om de situatie naar hun voordeel te gebruiken. Werknemers, daarentegen, voelen zich vaak onzeker en onwetend, wat hun onderhandelingspositie verzwakt.

Wat kunnen bedrijven doen? Het is cruciaal dat bedrijven transparanter worden. Een open cultuur waarin werknemers toegang hebben tot relevante informatie kan de kloof verkleinen. Hier kunnen interim hr-managers een sleutelrol spelen. Deze hr-freelancers kunnen tijdelijk worden ingezet om processen te stroomlijnen en te zorgen voor eerlijke communicatie binnen het bedrijf.

De illusie van jobzekerheid in een krappe markt

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, voelen veel werknemers zich niet machtiger in hun onderhandelingen. Werkgevers blijven opereren alsof er een overvloed aan beschikbare arbeidskrachten is, wat resulteert in een behoudende en vaak conservatieve benadering van hr-beleid.

De rol van interim hr-managers: hr-freelancers kunnen bedrijven helpen bij het herzien van hun hr-beleid. Ze kunnen strategische veranderingen doorvoeren die de werkelijke schaarste op de arbeidsmarkt reflecteren. Dit kan variëren van flexibele werkopties tot verbeterde compensatiepakketten en een focus op employee engagement.

De ondergewaardeerde kunst van gestructureerde sollicitaties

Veel werkgevers vertrouwen nog steeds op hun onderbuikgevoel bij het aannemen van nieuw talent. Grootenboer benadrukt het belang van gestructureerde interviews en objectieve beoordelingssystemen om vooroordelen te verminderen.

Implementatie van objectieve processen: Interim hr-managers kunnen hier direct impact maken door gestructureerde interviewprocessen te implementeren. Dit zorgt niet alleen voor een eerlijkere evaluatie van kandidaten, maar helpt ook bij het creëren van een meer inclusieve werkomgeving.

Burn-outs: een complex probleem dat meer aandacht vereist

Burn-outs zijn een groeiend probleem binnen veel organisaties. Grootenboer vergelijkt de oorzaken van een burn-out met een ‘cocktail’ van stressfactoren, zowel werkgerelateerd als persoonlijk.

Preventieve maatregelen: Het is niet voldoende om oppervlakkige oplossingen zoals yoga en gezonde lunches aan te bieden. Bedrijven moeten een diepere, meer holistische benadering kiezen. Een interim hr-manager kan helpen bij het opzetten van effectieve welzijnsprogramma’s en het trainen van management in het herkennen en aanpakken van de vroege signalen van burn-out.

Constructieve dialoog en vragen stellen

Een proactieve en constructieve dialoog tussen werknemers en werkgevers is essentieel. Grootenboer raadt werknemers aan om veel vragen te stellen en duidelijkheid te zoeken over hun rol en de bedrijfscultuur.

Training en ontwikkeling: Interim hr-managers kunnen trainingen aanbieden aan zowel werknemers als werkgevers om deze gesprekken productiever te maken. Dit kan bijdragen aan een betere werkrelatie en hogere tevredenheid bij beide partijen.

Conclusie

De arbeidsmarkt verandert, en het is tijd dat werkgevers hun benadering aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Het inschakelen van een interim hr-manager kan een bedrijf helpen om deze transitie soepel te laten verlopen. Deze hr-freelancers brengen niet alleen expertise mee, maar ook een frisse blik die nodig is om duurzame veranderingen door te voeren.

Bij movehr zijn we gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke hr-managers die uw organisatie kunnen ondersteunen bij het oplossen van complexe hr-problemen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen om de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt effectief aan te pakken.

Thema’s: ,