fbpx

(lees verder onder de afbeelding)

Netwerken voor HR-freelancers

Voor HR freelancers is netwerken niet zomaar een activiteit, het is een essentieel onderdeel van je succes. Een goed netwerk kan deuren openen naar nieuwe opdrachten, samenwerkingen en kennisuitwisseling. Maar hoe bouw je nu een netwerk op dat écht werkt? In deze blog geven we je 5 praktische tips om je netwerk te laten groeien en duurzame relaties op te bouwen.

1. Wees aanwezig op HR-evenementen

Fysieke aanwezigheid op evenementen zoals workshops, conferenties en netwerkbijeenkomsten blijft één van de meest effectieve manieren om nieuwe contacten te leggen. In de HR-wereld draait het om relaties opbouwen, en persoonlijk contact kan dat proces versnellen.

Maar het gaat niet alleen om het ‘aanwezig zijn’. Voorbereiding is key. Bedenk vooraf wat je wil bereiken tijdens het evenement. Wil je specifieke mensen ontmoeten of informatie over bepaalde onderwerpen krijgen? Zorg ervoor dat je je kennis paraat hebt en weet wat je zelf te bieden hebt. Dit maakt het makkelijker om waardevolle gesprekken aan te gaan.

Pro tip: Vergeet niet om jezelf zichtbaar te maken tijdens deze evenementen. Stel vragen, wees actief in discussies en sluit de dag af met het uitwisselen van contactgegevens.

2. Gebruik LinkedIn strategisch

LinkedIn is dé plek om als HR freelancer een professioneel netwerk op te bouwen en te onderhouden. Een goed onderhouden LinkedIn-profiel zorgt ervoor dat potentiële klanten of partners direct een goed beeld van je krijgen. Zorg dat je profiel volledig en up-to-date is, inclusief een duidelijke samenvatting van je diensten, ervaring en expertise.

Post daarnaast regelmatig relevante content: deel interessante artikelen, schrijf je eigen posts over HR-trends, en reageer op berichten van anderen in je netwerk. Hiermee blijf je top of mind bij de mensen in jouw sector en toon je je expertise.

Pro tip: Gebruik LinkedIn’s zoekfunctie om specifieke bedrijven of HR-managers te vinden die voor jou interessant kunnen zijn. Stuur hen een persoonlijke connectieverzoek en leg uit waarom je hen wil toevoegen aan je netwerk.

3. Bouw duurzame relaties op

Netwerken draait niet om het verzamelen van zoveel mogelijk contacten. Het gaat om het opbouwen van relaties. Een groot netwerk is mooi, maar een kwalitatief netwerk is beter. Investeer tijd in het onderhouden van je relaties door regelmatig contact te houden, bijvoorbeeld door een berichtje te sturen of een artikel te delen waarvan je denkt dat het relevant is voor die persoon.

Zorg ervoor dat de mensen in je netwerk weten wat je doet en hoe je hen kunt helpen. Door waarde toe te voegen aan hun werk of door kennis te delen, positioneer je jezelf als een betrouwbare partner.

Pro tip: Organiseer zelf een klein netwerk-event of een online sessie waar HR-professionals uit je netwerk elkaar kunnen ontmoeten. Dit vergroot niet alleen je eigen zichtbaarheid, maar zorgt ook voor sterke connecties tussen mensen die je al kent.

4. Geef meer dan je vraagt

Een van de belangrijkste principes van succesvol netwerken is: eerst geven, dan vragen. Wees vrijgevig met je kennis en hulp. Help anderen in je netwerk zonder direct iets terug te verwachten. Dit kan zo simpel zijn als iemand introduceren in jouw netwerk of advies geven over een specifieke HR-kwestie.

Mensen onthouden degene die hen geholpen heeft, en de kans is groot dat je die goodwill later terugkrijgt in de vorm van nieuwe kansen, aanbevelingen of opdrachten.

Pro tip: Maak er een gewoonte van om wekelijks iemand uit je netwerk te helpen, bijvoorbeeld door een relevante connectie voor te stellen. Dit zal je netwerk op de lange termijn versterken.

5. Volg een workshop over netwerken

Netwerken is een vaardigheid die je kunt leren en verfijnen. Overweeg om een workshop te volgen die specifiek gericht is op het verbeteren van je netwerkvaardigheden. Tijdens een workshop krijg je vaak praktische tips en inzichten die je meteen kunt toepassen.

Bij movehr bieden we workshops aan die gericht zijn op HR freelancers, waaronder sessies over effectief netwerken. Deze workshops helpen je niet alleen om je netwerk uit te breiden, maar ook om je te profileren als expert binnen de HR-gemeenschap.

Pro tip: Houd na het volgen van een workshop contact met de deelnemers. Vaak zijn deze bijeenkomsten niet alleen leermomenten, maar ook gelegenheden om je netwerk uit te breiden.


Met deze 5 tips kan je als HR freelancer een netwerk opbouwen dat niet alleen waardevol is op de korte termijn, maar ook op de lange termijn je carrière een boost geeft. Zorg ervoor dat je consistent en strategisch aan je netwerk werkt, zodat je altijd toegang hebt tot nieuwe kansen en inspiratie.

Thema’s: